Deco & Stijl Blog

Reiniging en onderhoud erg belangrijk

16 oktober 2017 | Tips & tricks, vloeren

Vloeren hebben in het algemeen een lange levensduur. Maar daar moet u natuurlijk wel het een en ander voor doen. Reiniging en onderhoud is erg belangrijk om een vloer mooi te houden. Daarom leek het ons handig om u te voorzien van wat advies, tips en tricks zodat u nog jarenlang plezier heeft van uw perfecte vloer.

Veel voorkomende vlekveroorzakers

 • Sap van fruit

Schil en pel fruit boven de tafel. Wanneer kleine spettertjes op de vloerbedekking vallen zullen ze stof aantrekken en ontstaan er na enige tijd kleine zwarte vlekjes.

 • De nevel die vrijkomt uit reinigers kan direct vlekken veroorzaken

Blauwe glas- of multireiniger is nauwelijks uit tapijt te krijgen. Andere sprays zijn kleverig, waardoor ze vuil aantrekken. Door de spray eerst op een doek te spuiten kunt u voorkomen dat de nevel op uw tapijt terechtkomt.

 • Aantrekken van stof door te veel reinigingsmiddel

Als er te veel reinigingsmiddel gebruikt wordt en dit achterblijft in het tapijt zal dit in veel gevallen stof aantrekken. Het resultaat is dat er na enige tijd een nieuwe vlek ontstaat. Het is heel erg belangrijk goed na te spoelen met water. Maar ook niet te veel natuurlijk.

Wat u NIET moet doen bij vlekken

 • Wrijven of schrobben

Hierdoor kan de textuur van het tapijt onherstelbaar beschadigd raken. Als de garens eenmaal opengedraaid of beschadigd zijn is dit niet te repareren.

 • Zout op de vlek strooien

Zout beschadigt de garens waardoor de kleurstof van bijvoorbeeld rode wijn in de vloerbedekking trekt. De vlek is er nooit meer uit te krijgen.

 • Veel zeep, afwasmiddel, reinigingsmiddel gebruiken

Er is heel veel water nodig om deze producten uit het tapijt te krijgen. Zeepresten die achterblijven zijn plakkerig en trekken stof en vuil aan. Hoewel de vlek in eerste instantie weg lijkt, ontstaat er na enige tijd een vieze plek.

 • Producten gebruiken die chloor bevatten

Sommige tapijtreinigers die in de handel zijn bevatten een klein percentage chloor. Dit verbleekt niet alleen de vlek, maar ook het tapijt. Uitzonderingen zijn speciale, chloorbestendige tapijten zoals de SDX-collectie van Belakos. Probeer het middel eerst op een onopvallende plaats of laat u adviseren.

 • Geen wasbenzine, nagellakremover en andere huishoudelijke middelen gebruiken Deze middelen zijn vaak zeer agressief en kunnen de vlek fixeren en het tapijt onherstelbaar beschadigen.
 • Gekleurd keukenpapier of een gekleurde handdoek gebruiken

De kleurstoffen in het papier kunnen afgeven op het tapijt. Deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen.

Wat kunt u dan wel doen bij vlekken?

Wat u WEL kunt doen bij vlekken

 • Begin allereerst de vlek zoveel mogelijk te verwijderen met een lepel, of voorzichtig met wit keukenpapier of een witte handdoek vanaf de buitenkant van de vlek te deppen. NIET wrijven, hierdoor kan de structuur onherstelbaar beschadigen.
 • Maak vervolgens een witte handdoek goed vochtig. Leg deze op de vlek en laat hem liggen tot hij droog is. Door het verdampen trekt de vlek in de handdoek. Eventueel een keer herhalen.
 • Tot slot moet u de vlek aan de lucht laten drogen. Als dat gebeurd is kunt u de resterende deeltjes stofzuigen (liefst met een borstelzuiger).

Wanneer de vlek er met water niet uitgaat kan het nodig zijn een tapijtreiniger te gebruiken.
Sommige tapijtreinigers die op de markt zijn, verergeren het probleem. Zeepresten trekken vuil aan, waardoor binnen korte tijd een nieuwe vlek ontstaat. Wij adviseren de producten van James te gebruiken (bij ons verkrijgbaar) voor veilige vlekverwijdering en advies

Let op! Heeft u een vlek in uw vloer en bent u niet zeker over de te nemen stappen? Neem dan geen risico door het heft in eigen handen te nemen, maar neem contact met ons op om tot een juiste oplossing te komen. Wij kunnen u deskundig advies geven zodat uw vloer weer zo goed als nieuw uitziet. Voorkomen is echter beter als genezen, zeker met betrekking tot de garantiebepaling. Daarom hieronder nog een aantal tips:

 • Zorg voor een goed schoonloopsysteem bij elke entree
 • Let op de lengte van de schoonloopmat en reinig deze regelmatig
 • Voorzie stoelpoten van een zachte bescherming (zoals kurk of vilt) en vervang deze tijdig bij eventuele beschadigingen
 • Voorzie rollend meubilair van zachte wieltjes

Meer berichten

Ik wil graag interieuradvies